Αρχική σελίδα
Πίσω στη σελίδα μαθημάτων


ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
(Υπεύθυνος καθηγητής - Στάης Αντώνης)

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ
Όσοι μαθητές δεν έχουν έντυπο Άτλαντα μπορούν να χρησιμοποιούν τους Ψηφιακούς Χάρτες (Παγκόσμιοι, Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική, Ωκεανία) που είναι αναρτημένοι εδώ:
- Συμπιεσμένα αρχεία σε υψηλή ανάλυση
(Όταν μεταβείτε στο Google Drive κάντε κλικ στην εικόνα με τους χάρτες που θέλετε να κατεβάσετε και κινείστε το βελάκι προς το πάνω μέρος της οθόνης. Θα δείτε να εμφανίζεται το εικονίδιο για τη λήψη του αρχείου.)
- Σε φωτογραφίες χαμηλότερης ανάλυσης

.kmz αρχεία για το Google Earth


Δείτε βίντεο με τις οδηγίες χρήσης των .kmz

Το Google Earth είναι ένα καταπληκτικό πρόγραμμα απεικόνισης της Γης το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Διαδίκτυο. Το πρόγραμμα αποτελεί μια σύνθεση από εικόνες και πληροφορίες από δορυφορικές φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες οι οποίες ανανεώνονται κατά διαστήματα. Είναι ευκολότατο στη χρήση του και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εργαλείων και ρυθμίσεων. Ο χρήστης μπορεί να δει μεταξύ των άλλων το σπίτι του, αν κατοικεί σε μεγάλη πόλη ή ακόμα πολλές φορές και σε χωριό, να μετρήσει αποστάσεις , να βρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες να δει το έδαφος αλλά και κτήρια σε τρεις διαστάσεις, και ακόμα στις μεγάλες πόλεις των αναπτυγμένων χωρών να κάνει μια εικονική «βόλτα» μέσα από πραγματικές φωτογραφίες. Στο διαδίκτυο επίσης υπάρχουν χάρτες (ιστορικοί και πόλεων,) που μπορούν να προστεθούν σε επίπεδα στο πρόγραμμα.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα του χρήστη να αποθηκεύει (στη πλευρική εργαλειοθήκη) τα δικά του σημεία ενδιαφέροντος και να τα σώζει υπό μορφή αρχείων kmz ή kml. Επίσης να περιηγηθεί στο διάστημα, τον Άρη και τη Σελήνη. Όλα τα παραπάνω κάνουν το πρόγραμμα το πιο ισχυρό «εργαλείο» διδασκαλίας της Γεωλογίας – Γεωγραφίας - Ιστορίας σε χιλιάδες σχολεία όλου του κόσμου.

Στο σχολείο μας εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες του προγράμματος στην τάξη αλλά ενθαρρύνονται και οι μαθητές να το χρησιμοποιούν στο σπίτι. Μεταξύ των άλλων δημιουργήσαμε μια «βιβλιοθήκη» δεδομένων απαραίτητων για την διδασκαλία αλλά και την κατανόηση των γεωλογικών φαινομένων του πλανήτη μας και όχι μόνο. Επίσης εκτός από τα φυσικά φαινόμενα παρουσιάζεται και σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται συνεχώς μέσα από τις απορίες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και ενημερώνεται τακτικά.

Τι περιλαμβάνει προς το παρόν η «βιβλιοθήκη»

Γεωγραφία της Ελλάδας

  • Όλα τα βουνά της Ελλάδας με τα υψόμετρα τους

  • Όλα τα ποτάμια (Στα σημαντικότερα και οι πηγές τους)

  • Λίμνες της Ελλάδας (φυσικές, τεχνητές, αποξηραμένες, Λιμνοθάλασσες)

  • Ηφαίστεια της Ελλάδας

  • Οι τέσσερες Άκρες της χώρας μας (απαραίτητες για να καταλάβουμε το μέγεθος της χώρας μας, μετρώντας και συγκρίνοντας).

Παγκόσμια Γεωγραφία

  • Παγετώνες (Οι σημαντικότεροι παγετώνες του Πλανήτη μας)

  • Παγετώνες της Ελλάδας (11.000 με 100.000 χρόνια πριν)
  • Ποτάμια (Τα μεγαλύτερα ποτάμια κάθε ηπείρου και διώρυγες Ευρωπαϊκών ποταμών)

  • Βουνά (Τα ψηλότερα βουνά του κόσμου και κάθε ηπείρου ξεχωριστά)

  • Λίμνες (Οι μεγάλες λίμνες του κόσμου)

  • Το οικοσυστήματα της Γης

  • Ανθρωπογεωγραφία (Φυσικοί πόροι, Ενέργεια, Πληθυσμός, πόλεις, φωτιές)

  • Κλιματική αλλαγή.

Γεωλογία

  • Ρήγματα

  • Πτυχές

  • Τεκτονικές πλάκες

  • Σεισμοί

  • Ηφαίστεια του κόσμου

  • Παλαιογεωγραφική εξέλιξη της Γης

  • Κρατήρες μετεωριτών

Όλα τα παραπάνω είναι συγκεντρωμένα σ΄ένα αρχείο kmz μόνο 2-3 ΜΒ το οποίο αφού το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα μας το ανοίγετε με το Google Earth είτε σέρνοντας το πάνω στο ανοιχτό πρόγραμμα είτε διπλοκλικάροντας επάνω του οπότε ανοίγει το πρόγραμμα. Όταν πάτε να κλείσετε το Google Earth θα σας ρωτήσει αν θέλετε να κρατήσει το προσωρινό αρχείο τότε απαντήστε ναι. Το αρχείο που περιλαμβάνει πολλούς φακέλους και υποφακέλους θα το βρίσκετε στο αριστερό τμήμα της επιφάνειας εργασίας του προγράμματος στην στήλη «πλευρική εργαλειοθήκη». Καλό είναι να μην επιλέγετε όλα τα αρχεία μαζί αλλά κάθε φορά αυτά που σας ενδιαφέρουν.

Τα αρχεία ανανεώνονται τακτικά γιαυτό ρίχνετε καμιά ματιά στην ιστοσελίδα. Διαγράψτε τότε το παλιό αρχείο από την πλευρική εργαλειοθήκη του Google Earth και εγκαταστήστε το νέο.

Γεωλογία - Γεωγραφία Β' Γυμνασίου

Είσοδος

Σύνδεσμοι για τα αρχεία .kmz
Τελευταία ενημέρωση Νοέμβριος 2016


Αρχείο .kmz

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στη σύνδεση θα δείτε το πρότυπο των μαθητικών εργασιών στη Γεωγραφία.
Η λίμνη Superior


ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΟ Google Earth
(Ενημέρωση 8/6/2016)
Εδώ θα βρείτε τα πιο σημαντικά
Θέατρα της αρχαιότητας!


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ - ΒΙΝΤΕΟΜΑΘΗΜΑ
Θέλετε να μάθετε τι είναι τα ηφαίστεια, τι υλικά βγαίνουν από αυτά; Είναι όλα τα ηφαίστεια ίδια; Είναι επιζήμια για μας η ύπαρξή τους; Παρακολουθείστε ένα μικρό βίντεο - μάθημα από το 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου.
Δείτε το βίντεο

ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε ένα μικρό δείγμα από τις εικόνες και σχέδια που χρησιμοποιούμε στο μάθημα της Γεωλογίας - Γεωγραφίας στην τάξη. Τα περισσότερα σχέδια έχουν σχεδιαστεί ή τροποποιηθεί ειδικά για το μάθημα. Τα αρχεία είναι σε καλή ανάλυση για την χρήση με διαδραστικό πίνακα.
ΧΑΡΤΕΣ
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΑ
ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ
ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ


ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ
Εδώ θα κατεβάσετε για να τυπώσετε σε Α3 ένα μοντέλο ηφαιστείου.


ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
Ένα σχέδιο βιντεομαθήματος για τα ποτάμια.
Μέρος 1ο
Μέρος 2ο


ΟΙ ΤΥΦΩΝΕΣ
Τι είναι και πως δημιουργούνται οι τυφώνες. Επιμέλεια: Στάης Αντώνιος


ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Μπορείτε να επισκευθείτε μέσω του Google Earth τις σημαντικότερες τοποθεσίες που αναφέρονται στα κείμενα της Καινής Διαθήκης.
Είναι μια εργασία του καθηγητή Στάη Αντώνιου - Γεωλόγου. Το αντίστοιχο αρχείο θα εμπλουτίζεται σταδιακά. 2/11/2013
Κατεβάστε το αρχείο .kmz

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όσοι μαθητές επιθυμούν μπορούν να φέρουν ένα φλασάκι χωρητικότητας τουλάχιστον 4 GB ή ένα DVD για να τους αντιγράψουμε το φάκελο Γεωλογία - Γεωγραφία που χρησιμοποιούμε στο σχολείο και περιέχει χάρτες, εικόνες και βίντεο σχετικά με το μάθημα.


ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Μέτρηση ανέμου
Μέτρηση θερμοκρασίας του αέρα
Μέτρηση της βροχής
Μέτρηση υγρασίας του αέρα
Μέτρηση ατμοσφαιρικής πίεσης

Πώς διαβάζουμε ένα Κλιματόγραμμα