Δράση για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Την Πέμπτη 10 Απριλίου ομάδα μαθητριών της Α και Β τάξης ανέλαβαν να μιλήσουν σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς για την σημασία της φιλαναγνωσίας και να παρουσιάσουν τις δράσεις που ετοίμασαν το προηγούμενο διάστημα:  Ζωγραφιές,αφίσες, ποιήματα για «Όταν ένα βιβλίο στα χέρια κρατάω», όπως γράφει η Ελένη Φαρδέλλα στο ποίημά της. Η Κυριακή Ζωϊκίδου παρουσίασε την αφίσα που σχεδίασε και διάβασε το ποίημα «The Language of Pictures» της ποιήτριας και συγγραφέως Rian Visser. Το ποίημα αφιερώθηκε στον φετινό εορτασμό και αποτέλεσε την έμπνευση για το ποίημα της Ελένης, την αφίσα της Κυριακής, και τη δημιουργία των μαθητριών της Β τάξης που κρατούν τη βιβλιοθήκη ανοιχτή στα διαλείμματα. Οι υπέροχες ζωγραφιές της Δανάης, της Ελευθερίας, της Μαριτίνας και της Μαρίλιας και άλλων παιδιών είναι αναρτημένες στον χώρο του σχολείου και μας καλούν σε αναγνωστικές διαδρομές καθώς με τα βιβλία:
«Γίνομαι ταξιδιώτης σε τόπους μακρινούς
σε μέρη που ζουν μόνο μέσα στη φαντασία»
Στη συνέχεια, μαθητές/τριες της Α τάξης βρέθηκαν στον χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης του 2 ου Γυμνασίου Χαριλάου και μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό διάλεξαν βιβλία αφού
«Όταν ένα βιβλίο στα χέρια κρατάω
ο κόσμος γύρω μου αλλάζει μορφή»
*Οι στίχοι είναι από το ποίημα της Ελένης.

Οδηγός για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,αυτό το έγγραφο αποτελεί καρπός της ομάδας δράσης του σχολείου μας με θέμα “Δεξιότητες στις Νέες Τεχνολογίες” με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Παστιάδη Γεώργιο και αποτελεί έναν συνοπτικό οδηγό για την ασφάλεια
στο διαδίκτυο.                                                                          Για να δείτε το έγγραφο πατήστε εδώ

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη Β τάξης στην Άνω Πόλη

Στις 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ Γυμνασίου στην Άνω Πόλη και την Ακρόπολη της
Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές, περιηγήθηκαν στην περιοχή του
Τριγωνίου και τον πύργο της Αλύσεως, στο Επταπύργιο, σε
ολόκληρο το τείχος της Ακρόπολης, την Μονή Βλατάδων, το
Αγίασμα (βυζαντινό λατομείο) της Αγίας Ζώνης και την Μονή
Λατόμου. Άκουσαν την ιστορία του τόπου, έψαξαν να
ανακαλύψουν κρυμμένα μυστικά στα βυζαντινά μοναστήρια
τα τείχη και τις φυλακές και είδαν μοναδικές τοιχογραφίες
μαθαίνοντας την ερμηνεία τους. Οι μαθητές/ριες χωρίστηκαν
ήδη από το σχολείο σε μικρές ομάδες εργασίας με τις οποίες
εργάστηκαν σε όλη την εκδρομή. Κατά την πορεία της
εκδρομής έψαχναν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να
συμπληρώσουν τα φύλλα εργασίας που τους είχαν δοθεί. Οι
δοκιμασίες ήταν κατά κύριο λόγο σε μορφή παιχνιδιού που
πρόσφερε ένα ευχάριστο κλίμα στην εκδρομή αλλά και
ενδιαφέρον κατά την έρευνα τους στο τοπίο. Τα φύλλα τα
επιμελήθηκε ο υπεύθυνος της εκδρομής κ. Στάης Αντώνης ενώ οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, Μπουρλέτσικας Π., Καρόγλου Μ.,Χρυσάφη Αικ. και Κασιμάτη Ε. συνεισέφεραν στην ξενάγηση και στην συνοδεία. Ο ωραίος ανοιξιάτικος καιρός και η καθαρή ατμόσφαιρα έκαναν την επίσκεψη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

ERASMUS+ Το 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου ως σχολείο υποδοχής και συνεργασίας

Την εβδομάδα 24 με 28 Μαρτίου 2025, το 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, λειτούργησε ως σχολείο υποδοχής για το Διαπιστευμένο με Erasmus σχολείο από τη Γαλλία Collège saint-Vincent de Paul.  Η Γαλλική αποστολή απαρτιζόταν από 9 μαθητές, 3 μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικούς,τη Marie-Liesse Saint-Mard, υπεύθυνη της κινητικότητας, και του Thomas Delbart.
Από το Ελληνικό σχολείο, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διακρατικής συνεργασίας ήταν η εκπαιδευτικός Τριανταφυλλιά Βράνα. Το τμήμα Β1 του ελληνικού σχολείου συνεργάστηκε με τους/τις μαθητές/τριες του Γαλλικού σχολείου στην υλοποίηση βιωματικών δράσεων.Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου ο Διευθυντής και δύο μαθήτριες του Γυμνασίου καλωσόρισαν το Γαλλικό σχολείο,και η Γαλλίδα καθηγήτρια απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ευχαριστώντας για την συνεργασία και την υποδοχή σημειώνοντας πως σε κανένα άλλο σχολείο δεν συνάντησαν παρόμοιο ενθουσιασμό και φιλόξενο καλωσόρισμα. Όλοι μαζί  παρακολουθήσαμε την συγκινητική σχολική γιορτή για την Εθνική επέτειο του 1821,η οποία περιλάμβανε και ανάγνωση ποιημάτων στα γαλλικά. Ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι με ασκήσεις για την γνωριμία των μαθητών και ξενάγηση στο σχολείο από τους/τις μαθήτριες του Β1 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περίπατος στο Ελαιόρεμα και στο Βυζαντινό γεφυράκι με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Τ. Βράνα, Π. Μπουρλέτσικα , Π. Μαλίτη. Ο υποδιευθυντής Π. Μπουρλέτσικας μίλησε στην ομάδα των δύο σχολείων για την ιστορική και γεωγραφική σημασία του τοπόσημου.
Την Τρίτη 25 Μαρτίου μαθητές του τμήματος με τους εκπαιδευτικούς Π.Μπουρλέτσικα και Τ. Βράνα συναντήθηκαν με τη Γαλλική ομάδα στο κέντρο της πόλης όπου και έγινε ξενάγηση σε σημαντικά ιστορικά μνημεία. Να σημειωθεί πως ο εκπαιδευτικός Thomas Delbart  είχε άψογη συνεργασία με τον κ. Μπουρλέτσικα,επίσης καθηγητή ιστορίας. Στη συνέχεια οι ομάδες των δύο σχολείων παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση και με το πέρας αυτής συναντήθηκαν με τον Διευθυντή, γονείς και με τους υπόλοιπους μαθητές του τμήματος που μετείχαν στην παρέλαση και συνέχισαν την περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των μαθητών/τριών μας που αγκάλιασαν με θέρμη αυτή την εκπαιδευτική δράση, κατανοώντας τη σπουδαιότητα μιας διασχολικής/διακρατικής συνεργασίας για τα παιδιά τους.
Το Erasmus+ ανοίγει ορίζοντες, προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία, στοχεύει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, υποστηρίζει την συμπερίληψη, προβάλλει την πολυμορφία του Ευρωπαϊκού πολιτισμικού τοπίου.
Η συνεργασία του 2ου Γυμνασίου Χαριλάου με το Γαλλικό σχολείο εντάσσεται στον σταθερό προσανατολισμό μας για την διεθνοποίηση του σχολείου μας.Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις και για τις δραστηριότητες των επόμενων ημερών.

Η εθνική επέτειος του 1821 στο 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου

Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου στο σχολείο μας! Με τη συμμετοχή μαθητών και της χορωδίας που παρουσίασαν μια υπέροχη γιορτή. Τα παιδιά οι γονείς και οι καθηγητές παρακολούθησαν με ενθουσιασμό, ενώ τα παιδιά μας μάγεψαν με τα τραγούδια, τα ποιήματα και το χρονικό.
Ιδιαίτερη τιμή για εμάς ήταν η παρουσία καθηγητών και μαθητών από το κολλέγιο της Γαλλίας Collège et Lycée saint-Vincent de Paul οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και θαυμασμό την εκδήλωση. Η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας γέμισε με χαρά και υπερηφάνεια.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της υπέροχης γιορτής!
Ήταν μια υπέροχη αυτή μέρα!
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Τσελούδη Αντιγόνη, Σουβατζόγλου Κωνσταντίνος.
Υπεύθυνη χορωδίας: Αντωνοπούλου Αθηνά
Τεχνική υποστήριξη: Μπουρλέτσικας Παναγιώτης

Ο Όμιλος σκάκι του 2ου Γυμνασίου Χαριλάου στο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα

Τα παιδιά του ομίλου σκάκι έλαβαν μέρος στο 23ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Θεσ/νίκης-Χαλκιδικής 2025 που πραγματοποιήθηκε στα εκπαιδευτήρια «Μαντουλίδη» το Σάββατο 15 Μαρτίου.
Το σχολείο αντιπροσωπεύτηκε από δύο ομάδες (από το σύνολο των 20 ομάδων της κατηγορίας Γυμνασίου) και με συνολικά 11 μαθητές. Η ομάδα αναπτύχθηκε μέσα από τον όμιλο «Σκάκι» που λειτουργεί στο σχολείο μας για φέτος με την προσθήκη ενός ακόμα μαθητή. Μέσα από αυτό το υπέροχο ταξίδι ήλθαν σε επαφή με εκατοντάδες άλλα παιδιά,κέρδισαν εμπειρίες, συναγωνίστηκαν με ευγενή άμιλλα και κέρδισαν πάρα πολλές εμπειρίες. Κέρδισαν, έχασαν, έφεραν ισοπαλίες, ενθάρρυναν τους συμπαίκτες
τους, διαχειρίστηκαν τα ποικίλα συναισθήματα που τους κατέκλυσαν ( χαρά, ενθουσιασμός, στεναχώρια, απογοήτευση, υπερηφάνεια, αποδοχή και διαχείριση του λάθους).
Όλα τα παιδιά μας αποκόμισαν οφέλη που θα τους φανούν απαραίτητα στη συνέχεια του μεγάλου ταξιδιού της ζωής τους μέσα από αυτό το υπέροχο και συνάμα τόσο απαιτητικό παιχνίδι που λέγεται σκάκι. Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στους καταπληκτικούς σκακιστές του σχολείου μας όπως επίσης φυσικά και στον  υποδιευθυντή μας κ. Μπουρλέτσικα Παναγιώτη που τους προετοίμαζε όλη την χρονιά και τους συνόδευσε στον διαγωνισμό.

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ΠΗΓ) γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια διεθνώς επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή, η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης το 1908. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους και για μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και τέλος στην παιδική εργασία. Η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Η ημερομηνία 8 Μαρτίου καθορίστηκε μόλις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975.  Σε συνεργασία με την ActionAid παρακολουθήσαμε με το Β1, την εκπαιδευτική ημερίδα τους  on line.                                       Η εκπαιδευτικός Ε.Κασιμάτη

Ηλιακά ρολόγια

Τον Φεβρουάριο, οι μαθητές της Α΄ τάξης συμμετείχαν στην Πανελλήνια Δράση, η οποία είναι συνεργασία του ΕΚΦΕ Δράμας, του ΣΕΑΔ “ο Πήγασος” και της ομάδας “Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση”, με τίτλο: “Σχεδιάζω Ηλιακό Ρολόι στο Σχολείο μου”.  Η δράση αυτή έχει ως σκοπό να υποστηρίξει τον εκπαιδευτικό στον  σχεδιασμό ενός ηλιακού ρολογιού και στη διδακτική αξιοποίησή του για την κατανόηση βασικών εννοιών όπως: Τι είναι χρόνος, διαδοχή ημέρας – νύχτας, διαδοχή των εποχών, η σύνδεση του χρόνου με την κίνηση του ήλιου, γραμμές και γεωμετρικά όργανα, το διαφορετικό μέγεθος της σκιάς,τα 4 σημεία του ορίζοντα.       Αρχικά οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων της Α΄ τάξης,
ενημερώθηκαν από την καθηγήτρια της φυσικής κα Χρόνη  για την ιστορία και τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός απλού οριζόντιου ηλιακού ρολογιού. Επιπλέον γνώρισαν περισσότερες κατηγορίες ηλιακών ρολογιών, καθώς και τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Στη συνέχεια με την καθηγήτρια των καλλιτεχνικών κα Κασιμάτη οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν τα δικά τους χάρτινα ηλιακά ρολόγια στο πλαίσιο της δράσης: “Εργαστήριο Χάρτινων Ηλιακών Ρολογιών” με δημιουργικούς τρόπους ξεχωρίζοντας την αγαπημένη τους ώρα! Το ηλιακό ρολόι θεωρείται πολιτισμική κληρονομιά και αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο μέτρησης του χρόνου, που μπορεί να συμβάλει αφενός στον σχεδιασμό πολλών υπαίθριων πειραματικών δραστηριοτήτων και αφετέρου στην ενίσχυση της πειραματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χρόνη, Κασιμάτη

Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας

Στο 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία οργανώθηκε με την πολύτιμη προσφορά του κ. Χάνου και την ενεργή συμμετοχή μαθητών και μαθητριών. Παιδιά του τμήματος Β2 έχουν αναλάβει εξολοκλήρου να διατηρούν την βιβλιοθήκη ανοιχτή στα διαλείμματα ώστε οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές τους να δανείζονται βιβλία. Παιδιά και άλλων τμημάτων ετοίμασαν εργασίες με τα αγαπημένα τους βιβλία και τους αγαπημένους τους συγγραφείς.
Η βιβλιοθήκη μας είναι μικρή, προσπαθούμε να την εμπλουτίσουμε με νέους τίτλους βιβλίων και επιπλέον να οργανώσουμε δράσεις που προωθούν την φιλαναγνωσία.      Τα βιβλία προσφέρουν απλόχερα γνώσεις και δεξιότητες ζωής όπως η ενσυναίσθηση. Τα βιβλία μάς ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες τους, καλλιεργούν την φαντασία και την δημιουργική και κριτική σκέψη. Συμβάλλουν στην έκφραση συναισθημάτων και ιδεών, στην στήριξη της ψυχικής υγείας.
Η βιβλιοθήκη μας είναι μικρή αλλά υπόσχεται να μεγαλώσει. Είναι μικρή αλλά θαυματουργή και πολύ φιλόξενη. Περιμένει όλα τα παιδιά να ανακαλύψουν την μαγεία των λέξεων. Γιατί οι λέξεις μας είναι ο κόσμος μας.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βράνα Τριανταφυλλιά

Προγραμματική Μουσική

Η μουσική που γράφεται βασισμένη σε ένα εξωμουσικό στοιχείο ή πρόγραμμα λέγεται προγραμματική. Στη μουσική αυτή, οι συνθέτες προσπαθούν να περιγράψουν μία εικόνα της φύσης, ένα παραμύθι, ένα κείμενο λογοτεχνικό ή φιλοσοφικό, μια ιδέα ή προσωπική τους
εμπειρία, ένα συναίσθημα κ.α.
Μέσα στα πλαίσια της εξερεύνησης της προγραμματικής μουσικής, οι μαθητές του Γ4 τμήματος του σχολείου μας, επέλεξαν ο καθένας ένα τραγούδι και ζωγράφισαν την εικόνα που τους ενέπνευσε το τραγούδι αυτό.
Ο μαθητής Κισπούδης Χρήστος ανέλαβε να φτιάξει το βίντεο που ακολουθεί.
Τον ευχαριστούμε πολύ.                                                        Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Αντωνοπούλου Αθηνά.                      Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ