Φυτεύω το “Δέντρο της τάξης μου”

Τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας έγινε προσπάθεια να ανανεωθεί το φυτικό υλικό της αυλής. Έτσι, από νωρίς την Άνοιξη αγοράστηκαν, με έξοδα και βοήθεια του Συλλόγου Γονέων, μεγάλα σε ηλικία δέντρα ύψους 3-4 μέτρων και τα οποία φυτεύτηκαν από τους μαθητές της Γ΄ τάξης. Σκοπός της δράσης ήταν αφενός η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης αφετέρου δε της εμπλοκής των μαθητών/ριών στην ζωή και λειτουργία του σχολείου.

Συγκεκριμένα, όλα τα τμήματα της Γ’ τάξης, αργότερα και δύο της Β’, ανέλαβαν την φύτευση και φροντίδα από ένα μεγάλο δέντρο στην αυλή του σχολείου. Το Γ1 και το Γ3 φύτεψαν από έναν Ψευδοπλάτανο, το Γ2 μία καλλωπιστική Δαμασκηνιά και το Γ4 μία Φλαμουριά.

Η ανάπτυξη μια ισχυρής και συνειδητής σχέσης των μαθητών/ριών με το σχολείο είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της παιδείας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στους μαθητές/ριες της Γ’ τάξης αναπτύχθηκαν ισχυρά βιώματα που θα τους ακολουθούν σε όλη τους την ζωή. Η φύτευση του «Δέντρου της Τάξης» τους θα αποτελέσει αφορμή ώστε να επανέρχονται στην μνήμη τους τα όμορφα σχολικά τους χρόνια. Τα δέντρα θα αποτελέσουν ταυτόχρονα μία προσωπική αλλά και μία ομαδική ανάμνηση. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι μαθητές ανέλαβαν εξολοκλήρου την φύτευση αλλά και την φροντίδα των δέντρων. Τα δέντρα που φυτεύτηκαν φέρουν την ταμπέλα των τμημάτων που τα φύτεψαν και οι μαθητές/ριες θα θυμούνται για πάντα την προσφορά τους στις επόμενες γενιές του σχολείου.

Εξεταστέα ύλη εξετάσεων Ιουνίου 2024

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Αρχαία Εληνικά κείμενα – Οδύσσεια

Αρχαία Ελληνικη Γλώσσα

Νεοελληνικη λογοτεχνια

Γλωσσική διδασκαλία

Ιστορία

Αγγλικά

Μαθηματικά

Φυσική

Βιολογία

Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Αρχαία Εληνικά κείμενα –Ιλιάδα

Αρχαία Ελληνικη Γλώσσα

Νεοελληνικη λογοτεχνια

Γλωσσική διδασκαλία

Ιστορία

Αγγλικά

Μαθηματικά

Φυσική

Βιολογία

 

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Αρχαία Εληνικά κείμενα – Ελένη

Αρχαία Ελληνικη Γλώσσα

Νεοελληνικη λογοτεχνια

Γλωσσική διδασκαλία

Ιστορία

Αγγλικά

Μαθηματικά

Φυσική

Βιολογία

Εθνικό πρόγραμμα eTwinning«Βιοκλιματική τάξη – Δημιουργώντας ένα πράσινο αποτύπωμα στην τάξη»

Εθνικό πρόγραμμα eTwinning«Βιοκλιματική τάξη – Δημιουργώντας ένα πράσινο αποτύπωμα στην τάξη»

Ο εκπαιδευτικός όμιλος «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή – Δημιουργούμε το δικό μας πράσινο αποτύπωμα» συμμετείχε στηδιασχολική συνεργασία 18 σχολείων σε εθνικό επίπεδο. Το θέμα του προγράμματος είναι η κλιματική αλλαγή και η πρόταση για μια βιοκλιματική τάξη. Τα παιδαγωγικά οφέλη για τους/τις μαθητές/τριες είναι πολλά. Αρχικά, δημιουργήθηκε μια ευρύτερη μαθητική κοινότητα που ξεπερνάει τα όρια ενός σχολείου, άνοιξε δίαυλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλα σχολεία.

Το θέμα αφορά άμεσα τα μέλη της μαθητικής κοινότητας και στοχεύει σε μια βαθύτερη διερεύνηση του σοβαρού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να προτείνουν δράσεις που είναι φιλικές για το περιβάλλον στο οποίο ζουν, σχολικό/οικογενειακό/αστικό ή αγροτικό, να αναπτύξουν στάσεις ζωής που προστατεύουν το περιβάλλον. Για την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποιήθηκε η πλατφόρμα του eTwinning η οποία είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο για την συνεργασία των σχολείων. Η ομάδα eTwinning του σχολείου μας συνεργάστηκε στενά με ομάδες από τα μαθήματα των θρησκευτικών και των project που υλοποιήθηκαν σε αυτά, καθώς και με την χορωδία του σχολείου. Σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων φύτεψαν δέντρα στην αυλή του σχολείου.Έγραψαν ποιήματα, πεζά, ζωγράφισαν, δημιούργησαν αφίσες και κολάζ, τραγούδησαν και έπαιξαν μουσικά όργανα και ετοίμασαν ένα βίντεο το οποίο αποτέλεσε τη συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση κλεισίματος που έγινε στα Χανιά.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Χρόνη Ευτυχία
Βράνα Τριανταφυλλιά

 

 

” Ημέρα σταδιοδρομίας “

Στο πλαίσιο της  ‘’Ημέρας Σταδιοδρομίας’’ που διοργανώθηκε στο σχολείο μας, ειδικευμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες παρουσίασαν στους/στις μαθητές /ριες της Γ΄ Γυμνασίου τα βασικά χαρακτηριστικά του επαγγέλματός τους, όπως απαιτούμενες σπουδές, συνθήκες εργασίας, δυνατότητες εξέλιξης, οικονομικές αποδοχές, κοινωνική αναγνώριση κλπ.

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον γιατρό Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο κ.  Ευάγγελο Καϊμακάμη (πατέρα μαθητή της Α΄ τάξης),την πυροσβέστη κ. Εύη Τουτζάρη (μητέρα μαθήτριας της Β΄ τάξης)  και την ξεναγό κ.  Κασσιανή Τιάγκου που ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μεγάλη προθυμία στην πρόσκλησή μας και μοιράστηκαν με τους μαθητές/ριες τις εμπειρίες της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τις παρουσιάσεις , οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα, όπως τι τους ώθησε να επιλέξουν αυτό το επάγγελμα, ποιοι ήταν οι αρχικοί τους στόχοι και πώς αυτοί εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό που κυρίως αναδείχτηκε από τη συζήτηση είναι ότι, ανεξάρτητα από την  επαγγελματική μας επιλογή, η  εμπειρία, οι γνώσεις και οι  δεξιότητες που θα αποκτήσουμε στην πορεία, μας εξοπλίζουν ώστε να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία ή νέα πρόκληση που θα παρουσιαστεί, επιτυγχάνοντας έτσι ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή.

 

Υπεύθ. Διοργάνωσης:

Ομάδα αξιολόγησης  του Δείκτη “Ομαλή Μετάβαση στην επόμενη Βαθμίδα”

” Εβδομάδα Μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο “

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο» που διοργανώθηκε από τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης,

πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας,  ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα  «Αυτογνωσία και Μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ)» με εισηγητή τον  κ. Κωνσταντίνο Τσαπουρνά, Υπεύθυνο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τα Σχολεία ευθύνης της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης .

Οι μαθητές/ριες της Γ΄ τάξης, ενημερώθηκαν για το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα και τις επιλογές που προσφέρονται μετά το Γυμνάσιο.

Εξηγήθηκαν οι διαφορές μεταξύ των τύπων Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΓΕΛ), η λειτουργία των ΓΕΛ, οι ομάδες Προσανατολισμού, τα μαθήματα επιλογής, καθώς και η δομή και λειτουργία των ΕΠΑΛ (τομείς και ειδικότητες), όπως και οι δυνατότητες που προσφέρονται για σπουδές μετά την αποφοίτηση.

Επιλύθηκαν απορίες σχετικά με τις απαιτήσεις εισαγωγής στα τμήματα σπουδών και από τους δύο τύπους Λυκείων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές/ριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο παρουσίασης επαγγελμάτων της επιλογής τους από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ: Εθνική Πύλη Διά Βίου Συβουλευτικής Σταδιοδρομίας (eoppep.gr)

 

Υπεύθ. Διοργάνωσης:

Ομάδα αξιολόγησης  του Δείκτη “Ομαλή Μετάβαση στην επόμενη Βαθμίδα”

 

Διαγωνισμός Φυσικής ” Αριστοτέλης “

Την Παρασκευή 8/03/2024 πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Φυσικής ‘’Αριστοτέλης’’ για το σχολικό έτος 2023-2024. Το σχολείο μας συμμετείχε με 13 συνολικά μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων.

Η συμμετοχή των παιδιών σε έναν διαγωνισμό Φυσικής τα βοηθάει να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι ουσιώδεις για την επιτυχία τους στις Θετικές Επιστήμες, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο εύρος επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, προσφέρει μια ευκαιρία για να αναδείξουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους σε αυτό τον τομέα, ενθαρρύνοντας την αυτοπεποίθησή τους και το θάρρος να ακολουθήσουν τις επιστημονικές τους ανησυχίες.

Θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας σε κάθε ένα από τα παιδιά για την ενεργή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και  να τους ευχηθούμε καλά αποτελέσματα ελπίζοντας να αποκόμισαν μόνο θετικές εμπειρίες .

Ο Διευθυντής: Φράγκατζης Κωνσταντίνος

Η Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρόνη Ευτυχία