Η Τετάρτη 26 Μαρτίου ήταν γεμάτη εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Σε κάθε κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+, σχεδιάζεται και συντάσσεται ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διάρκειας πέντε ημερών, το οποίο και υποβάλλεται για έγκριση στην εθνική μονάδα Erasmus.
Η πρώτη δραστηριότητα της ημέρας ήταν η δημιουργία τριών murals με θέμα το σχολείο, την αλληλεγγύη και τη φιλία. Εργαζόμενοι σε μεικτές ομάδες, μιλώντας αγγλικά και γαλλικά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Marie-Liesse Saint- Mard, Thomas Delbart και Τ. Βράνα, συζήτησαν, σχεδίασαν και έφτιαξαν τις ζωγραφιές τους. Το ένα mural, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των δύο χωρών,των σχολείων και εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, ταξίδεψε μέχρι τη Γαλλία και κοσμεί πλέον αίθουσα του Γαλλικού σχολείου. Ένα ωραίο ενθύμιο μιας σπουδαίας εκπαιδευτικής εμπειρίας.Επίσης, οι μαθητές με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Α. Αντωνοπούλου,έγραψαν στίχους στα γαλλικά και τα ελληνικά για ένα τραγούδι και έγιναν πρόβες ώστε να μπορούν τα παιδιά να τραγουδήσουν και στις δύο γλώσσες.
Στη συνέχεια, ο υποδιευθυντής του σχολείου μας, Π.Μπουρλέτσικας, παρουσίασε με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο σημαντικούς σταθμούς στην σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης εστιάζοντας σε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, με την αξιοποίηση φωτογραφιών της εποχής και χαρτών, υλικό προετοιμασμένο από τον ίδιο και τον εκπαιδευτικό Α. Στάη, ενώ επίσης οι εκπαιδευτικοί του Γαλλικού σχολείου και οι εκπαιδευτικοί Α. Στάης, μιλώντας στα γαλλικά και εξηγώντας σημαντικά ιστορικά στοιχεία, και Τ. Βράνα, βοηθώντας στην μετάφραση στα αγγλικά, συνεργάστηκαν και βοήθησαν στην παρουσίαση. Η παρουσίαση κέντρισε το ενδιαφέρον των φιλοξενούμενών μας καθώς είχε έντονο γαλλικό στοιχείο: Ένας Γάλλος αρχιτέκτονας ηγήθηκε του σχεδίου ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά. Ο καθηγητής T.Delbart είναι καθηγητής ιστορίας και βοήθησε στην παρουσίαση εξηγώντας στα γαλλικά την παρουσίαση. Ήταν ένα εκπληκτικό, διαδραστικό, βιωματικό και συνεργατικό μάθημα ιστορίας με το οποίο όλοι ενθουσιάστηκαν. Τα μέλη της γαλλικής αποστολής μας είπαν ότι μετά από αυτή την παρουσίαση μπορούσαν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν καλύτερα όσα μνημεία είχαν ήδη επισκεφτεί αλλά και όσα θα έβλεπαν τις επόμενες μέρες.
Ο αθλητισμός είναι ένας μοναδικός τρόπος αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας,συνεργασίας και διασκέδασης. Με την εποπτεία και την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Α. Χαντζίδη τα παιδιά των δύο σχολείων έπαιξαν αθλήματα, πάντα σε μεικτές ομάδες, ήρθαν ακόμη πιο κοντά, χαλάρωσαν και απόλαυσαν το παιχνίδι και την παρέα.
Η γλώσσα επικοινωνίας αυτής της διασχολικής συνεργασίας ήταν η αγγλική γλώσσα,και σε ικανοποιητικό βαθμό και η γαλλική αλλά και η ελληνική! Επίσης, ήταν το χαμόγελο, η φιλική διάθεση, η αποδοχή και η συνεργασία. Έτσι, τα γλωσσικά εμπόδια, δεν είναι πλέον ορατά.
-
Πρόσφατα άρθρα
- Δράση για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου
- Οδηγός για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
- Εκπαιδευτική επίσκεψη Β τάξης στην Άνω Πόλη
- Το ERASMUS βηματίζει στην Άνω Πόλη
- ERASMUS 3η μέρα δραστηριοτήτων
- ERASMUS+ Το 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου ως σχολείο υποδοχής και συνεργασίας
- Μαθητική παρέλαση Εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821
Ο καιρός…
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Χρήσιμα-Ενδιαφέροντα